Nieuws​

De Turkse krant Zaman stopt haar publicatie in ons land omdat de journalisten en ook de lezers ervan bedreigd worden door Belgo-Turken die het oneens zijn met de lijn van de redactie. Moeten wij daar in ons land van wakker liggen? Is dit geen ‘Turks’ conflict waar we beter uitblijven? En als we dit probleem willen aanpakken, hoe dan?

Gatz: “Je kan niet altijd regeren met je favoriete partner”

In “Villa Politica” reageert Vlaamse minister en Brusselaar Sven Gatz (Open VLD) op de politieke crisis in Brussel. Gatz wijst erop dat je niet altijd kan regeren met je favoriete partner. Maar voor Hilde Crevits maakt hij een uitzondering.
delen via facebook
Lees meer

Kunstenaars ‘resideren’ op school

Meer cultuur in het lager onderwijs. Da’s wat de Vlaamse regering wil bereiken met haar actieplan ‘samen voor meer en beter’. Het afgelopen jaar trok ze 20.000 euro uit voor enkele pilootprojecten. Een ervan liep in Freinetschool De Sassepoort-Spoor 9 in Gent. Daar hebben leerlingen nauw samengewerkt met schrijfster Laïla Koubaa.
Lees meer

Cultuur en onderwijs brengen kunstenaars in de klas

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz hebben vrijdagnamiddag in Gent een bezoek gebracht aan de kunstenaarsresidentie van auteur Laïla Koubaa in basisschool De Sassepoort en Spoor 9, een basisschool voor buitengewoon onderwijs voor kinderen met autisme of gedragsstoornissen. 
Lees meer

Gereglementeerde boekenprijs op 1 juli van kracht

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz ingestemd met het uitvoeringsbesluit over de gereglementeerde boekenprijs. Die wordt vanaf 1 juli 2017 effectief van kracht.
Lees meer

Bus naar het kampterrein wordt fors goedkoper

Jeugdbewegingen kunnen deze zomer goedkoper met de Lijn-bus naar de bivakplaats. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts verlagen de prijs voor de zogenaamde ‘versterkingsritten’ drastisch. Tot nu toe kostte een extra bus naar de bivakplaats chiro, scouts of KSA minstens € 200. Dat wordt nu amper € 1,25 per reiziger. Jeugdbewegingen moeten wel minstens 1 maand op voorhand een aanvraag doen.
Lees meer

Modeontwerper Raf Simons krijgt Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

Raf Simons heeft de hoofdvogel afgeschoten op de uitreiking van de Ultima’s, de nieuwe naam voor de Vlaamse Cultuurprijzen. De Vlaamse modeontwerper kreeg de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Jeroen Olyslaegers is de laureaat in de categorie Letteren.
Lees meer

Gatz werkt aan één communicatieplatform voor de jeugd

Minister van Jeugd Sven Gatz wil één allesomvattend communicatieplatform voor de jeugd. Het platform moet de wildgroei aan communicatiekanalen voor jongeren en kinderen die vandaag bestaat  centraliseren. Uit onderzoek blijkt dat er bij de jeugd een grote behoefte bestaat aan zo’n uniek platform.
Lees meer

Voortaan kan ook jeugdsector volwaardig genieten van investeringssubsidies

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz en minister Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege het nieuwe besluit goedgekeurd voor investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur.
Lees meer

Gatz stimuleert samenwerking met lancering innovatieve partnerprojecten

Vandaag lanceert minister van Cultuur Sven Gatz de eerste oproep voor innovatieve partnerprojecten, “Over de muur kijken”.
Lees meer

Vlaams jeugdwerk helpt Zuid-Afrika

Geld is er niet altijd genoeg, maar kennis des te meer. Daarom geven Vlaamse jeugdwerkers hun knowhow en kennis door aan hun Zuid-Afrikaanse collega’s. Met resultaat. “Wij luisteren meer naar wat de Zuid-Afrikanen zelf willen dan andere landen met meer geld”, zegt minister van Cultuur Sven Gatz.
Lees meer

Op bezoek in Kaapstad: Vlaams jeugdtheater scoort internationaal

Tien dagen lang tekende iedereen die iets betekent in het jeugdtheater present in Kaapstad in Zuid-Afrika. Met drie deelnemers en één prijs deed Vlaanderen aardig mee op ‘de olympische spelen van het jeugdtheater’. Al heeft te veel succes in het buitenland ook een nadeel: het kost véél geld.
Lees meer

Pukkelpop trekt naar Zuid-Afrika

Pukkelpop gaat nu ook mee festivals organiseren in Zuid-Afrika. Samen met de oprichters van reclamebureau Boondoggle en Zuid-Afrikaanse ondernemers richt het daarvoor een nieuw bedrijf op dat vandaag is voorgesteld in Kaapstad. “Maar we kijken ook naar andere landen in zuidelijk Afrika, want daar zitten veel groeimogelijkheden.”
Lees meer

​Minister Gatz viert 20 jaar samenwerking met Zuid-Afrika

Bekijk de reportage

Gatz opent debat over Vlaamse financiële stromen naar Brussel

Vandaag heeft minister voor Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz de Vlaamse Regering inzicht gegeven in de globale financiële stromen die vanuit de Vlaamse Gemeenschap naar Brussel gaan. Uit de verzamelde totaalcijfers blijkt dat de Vlaamse regering haar investeringsbeloften goed nakomt en dat globaal genomen de Brusselnorm voor wat betreft de bestedingen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel over de periode 2012 – 2015 gehaald wordt. Uit de cijfers blijkt dat Vlaanderen in 2012 766 miljoen euro in Brussel spendeerde. In 2015 was dit 883 miljoen euro.
Lees meer

Gatz verhoogt diversiteit in sociaal-cultureel landschap

Minister van Cultuur Sven Gatz voert een financiële inhaalbeweging uit voor de etnisch-culturele verenigingen in het sociaal-cultureel werk. Dat blijkt uit de toelichting die hij in het Vlaams Parlement heeft gegeven bij zijn begroting. Om de diversiteit in het sociaal-cultureel landschap te verhogen, besliste de minister om deze tien federaties al 800.000 euro extra toe te kennen.
Lees meer

Minister Gatz steunt grondige herinrichting Kunstencentrum STUK

Minister van Cultuur Sven Gatz maakt € 2,4 miljoen vrij via het Fonds voor Culturele infrastructuur (Foci) voor de herinrichting van de site van het Leuvense kunstencentrum STUK. Ook de KU Leuven en de Stad Leuven ondersteunen dit meerjarige renovatietraject allebei met 750.000 euro.
Lees meer

Vlaamse musea mikken op september 2018 voor lancering museumpas

De museumpas voor Vlaamse musea zou in september 2018 uitgerold worden. De museumpas is een jaarkaart waarmee je een jaar lang alle deelnemende musea kan bezoeken. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) hoopt dat ook de musea in Brussel en Wallonië zich aansluiten bij het initiatief.
Lees meer