Gatz positief over nieuwe richtlijn Audiovisuele Mediadiensten

Vlaams minister van Media Sven Gatz reageert positief op de landing van de AVMD-richtlijn (Audiovisuele Mediadiensten). ‘De richtlijn geeft ons Vlaams medialandschap meer hefbomen en een betere bescherming’, zegt Gatz.
Lees meer

Burgers maken mee Enterfestival 

Vandaag start in Brussel het Enterfestival. Dat is een festival waarin burgers, kunstenaars en verenigingen samen aan de knoppen zitten, in vier wijken doorheen de stad. Vlaams minister Sven Gatz en Brussels minister Pascal Smet ondersteunen Enter.
Lees meer

Limburg krijgt euregionaal hiphopfestival Hip Hub Hooray

Op 29 september vindt in de oudste stad van België een hiphop-festival plaats. Het wordt de apotheose van Hip Hub Hooray, een euregionale culturele samenwerking van en voor jongeren in de Euregio Maas-Rijn. Het project waaraan Vlaanderen, in het kader van het Cultuurplan Limburg, de Franse Gemeenschap, de Nederlandse provincie Limburg, Sabam For Culture en de stad Tongeren meewerken, werd vandaag op een persconferentie in de voormalige Tongerse Ambiorixkazerne voorgesteld.
Lees meer

Burgerkabinet wil meer aandacht voor kwetsbare minderheden in de media

Vlaams minister van Media Sven Gatz is blij met de uitkomst van het Burgerkabinet Media. Dat boog zich op 21 april over de vraag: hoe word jij graag geïnformeerd? Wat vind je daar belangrijk bij?
Lees meer

Privégeld op het podium

Door de taxshelter hebben de podiumkunsten vorig jaar 38 miljoen euro extra middelen bij elkaar gesprokkeld. Dat staat in de eerste evaluatie van de Vlaamse administratie. "Ik had vooraf geen benchmark gezet, maar ik ben tevreden met dat bedrag", zegt minister van Cultuur Sven Gatz.
Lees meer

Gatz bezoekt Design Week in Milaan

Vandaag en morgen bezoekt minister van Cultuur Sven Gatz Milaan Design Week. Doel van het bezoek is polshoogte te nemen van de Belgische vormgevingswereld, en een indruk te krijgen van het talent dat ons vertegenwoordigt in het buitenland. Op het programma staat onder meer de officiële lancering van de nieuwe werking van het kunstencentrum Z33 (Hasselt), verschillende bezoeken aan exposities van Belgische designbedrijven, en persoonlijke ontmoetingen met Vlaamse en Brusselse vormgevers.
Lees meer

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Tijdens de Interministeriële Conferentie voor Cultuur, die gisteren voor de gelegenheid plaats vond bij Ultima Vez in Molenbeek, beslisten ministers Gatz, Greoli, Smet, minister-president Vervoort en Staatssecretaris Lanaan de samenwerking rond cultuurcommunicatie in Brussel te versterken. Daarom komt er een meer uitgebreid communicatieplatform via agenda.brussels waar de cultuurliefhebber een overzicht zal krijgen van alle culturele evenementen in de hoofdstad. Visit Brussels zal het initiatief trekken en samenwerken met bestaande kanalen zoals onder meer Bruzz, Uit in Brussel en culture.be.
Lees meer

Ministers van Cultuur en Wetenschapsbeleid samen in IMC

Onder het voorzitterschap van minister Sven Gatz, kwamen de ministers met cultuur en wetenschapsbeleid in hun bevoegdheid of hun vertegenwoordiger, gisteren voor de vierde maal samen in de Interministeriële Conferentie voor Cultuur. De IMC is binnen het federale België het overlegorgaan om het cultuurbeleid van de verschillende bestuursniveaus af te stemmen. De ministers bespraken de stand van zaken in 12 dossiers, waaronder de evaluatie van de tax shelter podiumkunsten, de voorbereiding van de Museumpas, de verdere uitwerking van de nieuwe filmkeuring en het Cultureel Erfgoedjaar. De ministers willen de inspanningen tegen kunstroof opdrijven en de samenwerking rond cultuurcommunicatie in Brussel versterken.
Lees meer

Vlaanderen investeert bijkomend één miljoen euro in Concertgebouw Brugge

 Het Concertgebouw Brugge werd in 2015 erkend als Vlaamse kunstinstelling. De Vlaamse Gemeenschap investeerde tijdens de lopende regeerperiode al fors in de infrastructuur en de werking van de enige kunstinstelling uit West-Vlaanderen. Na de recente begrotingscontrole van 2018 komt daar nog één miljoen euro eenmalige middelen bij voor het infrastructuurbeheer.
Lees meer

Gatz zorgt voor extra middelen Cultuur, Jeugd, Media en Brussel

Bij de begrotingsbesprekingen van afgelopen vrijdag heeft minister Gatz 8,29 miljoen euro extra middelen verworven voor culturele infrastructuur, de verdere uitwerking van de Cultuurbank en de uitrol van het masterplan diversiteit in de jeugdsector. Daarnaast worden er nog nieuwe middelen voorzien voor projecten binnen Media en in Brussel. Ook voor minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz was afgelopen vrijdag dus een ministerraad die extra middelen opleverde binnen zijn bevoegdheden
Lees meer

Sven Gatz erkent nog zeven lokale radio’s

Vlaams minister van Media Sven Gatz heeft opnieuw zeven lokale radio’s erkend. Zij kunnen nu bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een zendvergunning aanvragen. Van zodra deze lokale radio’s een vergunning hebben, mogen ze uitzenden.
Lees meer

Minister Sven Gatz op gamingbeurs in San Francisco: "Tax shelter ook voor games invoeren"

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil ook een tax shelter voor de Vlaamse gaming-industrie. Gatz bezocht de "Game Developers Conference" in San Francisco, wereldwijd de grootste beurs voor ontwikkelaars van digitale spelletjes. Voor de filmindustrie en de podiumkunsten bestaat de tax shelter al, en in de miljardenindustrie van het gamen zijn nerds al lang niet meer de enige spelers. In ons land zijn zo'n 800 mensen verantwoordelijk voor 45 miljard euro omzet, en de cijfers stijgen snel.
Lees meer

38 miljoen euro meer voor Cultuur dankzij Tax shelter podiumkunsten

De invoering van de tax shelter voor de podiumkunsten is een jaar oud. Op basis van een rapport van het departement CJM blijkt dit startjaar zeer succesvol te zijn geweest. Er waren 204 aanvragen van Vlaamse podiumkunstenorganisaties, voor producties in alle disciplines maar vooral klassieke muziek en theater, voor een ingeschatte totale bruto investering van 38,8 miljoen euro.
Lees meer

Nieuw decreet stimuleert bovenlokale cultuurwerking

Op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering het ontwerp van het Bovenlokaal Cultuurdecreet definitief goedgekeurd. Dit ontwerp stimuleert een dynamische bovenlokale cultuurwerking, na de overdracht van de provinciale culturele bevoegdheden. Met dit nieuwe decreet zullen culturele spelers makkelijker kunnen samenwerken en bruggen slaan naar bijvoorbeeld onderwijs, welzijn, toerisme, economie en sport. De projectwerking moet organisaties alle kansen geven om te experimenteren en door te groeien.
Lees meer

Vlaamse Regering bundelt de krachten in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag op grenslijn.be

De bescherming van kinderen en jongeren tegen alle vormen van grensoverschrijdend gedrag kan alleen maar gerealiseerd worden mits een beleidsdomeinoverstijgende aanpak en een duidelijk engagement van alle sectoren. Daarom bundelen ministers Jo Vandeurzen, Hilde Crevits, Philippe Muyters en Sven Gatz vanuit hun bevoegdheden de krachten. 
Lees meer

Goedkopere bus naar bivakplaats wegens succes verlengd

Het goedkopere bustarief voor jeugdbewegingen op bivak wordt wegens succes verlengd. Vroeger moesten jeugdbewegingen minstens € 200 neertellen voor een extra bus naar de bivakplaats. Dankzij het goedkopere tarief kan het voor amper € 1,30 per reiziger. De rest van de kostprijs wordt bijgepast door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz, die jongeren willen stimuleren om te kiezen voor het openbaar vervoer.
Lees meer

Gatz breidt capaciteit uit voor DAB+

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Mediaminister Sven Gatz ingestemd met een besluit om de capaciteit voor digitale radio uit te breiden met een derde DAB+-platform. Via dit platform kunnen op termijn minimum twaalf bijkomende landelijke radiokanalen uitzenden. Het is de bedoeling dat de commerciële netwerkradio’s van dit bijkomend DAB+-platform gebruik maken vanaf september 2019.
Lees meer

Geen bijkomende aanduiding van cultureel-erfgoedinstellingen

De Vlaamse Regering heeft beslist om in de beleidsperiode 2019-2023, naast het M HKA en KMSKA, geen bijkomende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties aan te duiden als cultureel-erfgoedinstelling.
Lees meer

Na schorsing Hit! erkent Gatz Topradio als netwerkradio

De Vlaamse regering heeft vandaag kennis genomen van de beslissing van Minister van Media Sven Gatz tot de erkenning van de nv Topradio als netwerkradio. De beslissing volgt op het schorsingsarrest van de Raad van State eind februari dat Hit! uit de ether haalde.
Lees meer