Ook aspirant-leraren lezen minder boeken

De Vlaamse leerlingen lezen minder goed en minder graag. Dat weten we uit internationaal vergelijkend onderzoek. De redenen voor deze ‘ontlezing’ zijn blijkbaar overal te vinden: thuis, op school, in cyberspace. Nieuw onderzoek (in opdracht van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel) maakt duidelijk dat ontlezing ook voor de Vlaamse lerarenopleidingen een uitdaging is. Ze zetten het thema bovenaan hun prioriteitenlijst.

Lees meer

Politieke interesse bij jongeren op laag pitje

Bijna de helft van de jongeren (14- tot 25-jarigen) in Vlaanderen beweert niet in politiek geïnteresseerd te zijn. Slechts ongeveer een kwart zegt al eens iets over politiek te lezen. En net niet de helft van de jongeren zapt weg van politieke discussies op televisie. Dat zijn enkele opmerkelijke resultaten uit het verslagboek “Jongeren in Cijfers en Letters 4”, die minister van Jeugd Sven Gatz en het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) vandaag bekend maakten op een studiedag. Het onderzoek, waaraan meer dan elfduizend kinderen en jongeren in het voorjaar van 2018 hebben deelgenomen bracht thema’s in kaart zoals welbevinden, vrije tijd, diversiteit en politieke interesse.
Lees meer

Gemengde cultuurfinanciering, met subsidies én private middelen, werkt!

De interesse uit de sector  van de podiumkunsten voor de tax shelter is in 2018 toegenomen. In 2017 (sinds de start in maart) ontving de Vlaamse overheid 204 aanvragen uit de cultuursector. In 2018 is dit aantal toegenomen tot 325.
Lees meer

Flagey en Collegium Vocale Gent starten langdurige samenwerking in Brussel

Flagey en Collegium Vocale Gent starten een langdurige samenwerking in Brussel. De intense samenwerking komt er dankzij de financiële steun van Vlaams viceminister-president en minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz en krijgt concreet vorm in een residentie en concertenreeks in Flagey.
Lees meer

Gatz roept op voor eerste ronde projectsubsidies bovenlokale cultuurprojecten

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft een oproep gelanceerd voor de eerste ronde van projectsubsidies via het nieuwe decreet bovenlokale cultuurwerking. Culturele en jeugdactoren, openbare besturen en niet-commerciële verenigingen met rechtspersoon, gelieerd aan kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, amateurkunsten, sociaal-cultureel volwassenenwerk en jeugdwerk, kunnen een aanvraag indienen.

Lees meer

50.000 euro voor bevordering leesplezier

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeren in een nieuw proefproject voor meer leesplezier op school. Dat hebben ze aangekondigd op de Dag van de Cultuureducatie in de Vooruit in Gent. 20 scholen krijgen middelen om een pakket boeken aan te kopen, een leesplek op school in te richten en leerkrachten vormingsmomenten te laten volgen. Daarvoor maakt minister Crevits 50.000 euro vrij.

Lees meer

Philippe Herreweghe krijgt ereteken Officier in de Leopoldsorde

Vandaag heeft minister van Cultuur Sven Gatz het ereteken van Officier in de Leopoldsorde van de Vlaamse Gemeenschap overhandigd aan Philippe Herreweghe. Deze hoogste onderscheiding wordt hem toegekend voor zijn grote verdiensten in de muziek, kunst en cultuur.
Lees meer

A Brussels Tale: Minister Sven Gatz publishes book on terrorist attacks

Flemish minister Sven Gatz has lived in Brussels his entire life and has a special relationship with Molenbeek. He will present his new novel, which recounts the terrorist attacks of 2016 from myriad perspectives, in Brussels later this month.

Lees meer

Vernieuwde gratis verzekering voor vrijwilligers start op 1 april

Op 1 april 2019 gaat de vernieuwde gratis verzekering voor vrijwilligers van start. Die verzekering werd begin 2018 geëvalueerd. De bijgestuurde versie bevat geactualiseerde erkenningsvoorwaarden, een vernieuwd reglement en een modelpolis. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) vandaag in het Vlaams Parlement bekendgemaakt op vraag van Marius Meremans (N-VA). 
Lees meer

Sven Gatz uncovers the soul of Brussels: Molenbeek/Maalbeek: A Brussels Tale

The attacks of 22 March 2016 were a shock to our capital. Not just for those living in Brussels but also for policymakers in charge of the city, from various backgrounds and policy fields. Equally so for the Flemish Minister for Brussels Affairs, Sven Gatz (Flemish Liberal Party, Open Vld), the attacks left a deep impression. So deep, he shared his thoughts in a book: Molenbeek/Maelbeek.
Les meer

Integrale aanpak van Vlaamse Regering tegen pesten en geweld

 Kinderen en jongeren worden vaak met geweld geconfronteerd- zowel online, op school, thuis, als in hun vrije tijd. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar geweld bij 1.713 kinderen en jongeren, dat werd verricht op vraag van de Vlaamse ministers van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Onderwijs, Jeugd en Sport. De onderzoekers pleiten voor meer samenwerking tussen de verschillende diensten die met kinderen en jongeren in aanraking komen. Daarnaast is sensibilisering nodig over de mogelijke hulpkanalen, zodat kinderen en jongeren, maar ook hun ouders weten waar ze terechtkunnen met vragen over geweld.
Lees meer

Nieuw bibliotheeksysteem maakt boeken uitlenen makkelijker

In de loop van de komende maand lanceren de meeste bibliotheken in Vlaanderen en Brussel een nieuwe website die het gebruiksgemak voor de leners sterk verhoogt. Informatie vinden over de bib, geïnspireerd worden om te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één webstek, ook via de smartphone.
Lees meer

Sven Gatz nous divulgue l'âme de sa ville via un livre: "Molenbeek / Maalbeek », un récit bruxellois"Regeling filmkeuring na bijna honderd jaar vernieuwd

Les attentats bruxellois du 22 mars 2016 ont été un immense choc pour notre capitale. Non seulement pour les habitants de Bruxelles, mais également pour les politiques qui gèrent la ville quel que soient leur fonctions. différents. Les attaques ont également profondément impressionné le Ministre flamand des Affaires bruxelloises, Sven Gatz. Si profond qu'il a réuni ses pensées dans un livre intitulé "Molenbeek / Maalbeek".

Lees meer

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van minister Sven Gatz haar goedkeuring gehecht aan een nieuwe regelgeving voor de filmkeuring. Na de goedkeuring door alle betrokken parlementen zal het nieuwe systeem in heel ons land in de plaats komen van de verouderde wetgeving van 1920. Daarvoor hebben de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) van het Brussels hoofdstedelijk gewest een samenwerkingsakkoord afgesloten. De nieuwe regeling zal gebaseerd zijn op het Nederlandse classificatiesysteem Kijkwijzer.

Lees meer

Vlaamse en Franse Gemeenschap lanceren kinderkunstenjaar

Op vrijdag 15 februari wordt in het Brusselse jeugdtheater BRONKS de kick-off gegeven van het Kinderkunstenjaar 2019. Dit gebeurt door initiatiefnemer ASSITEJ Belgium, en in aanwezigheid van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. Het Kinderkunstenjaar vormt het zogenaamde ‘speerpuntproject’ voor 2019 van het cultureel akkoord tussen de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, dat ondertussen vijf jaar bestaat. De kick-off vindt niet toevallig plaats in BRONKS, op de première van hun nieuwe jeugdtheatervoorstelling ‘België Ondertiteld’, in regie van Greet Jacobs en Julie Delrue. BRONKS is, in partnerschip met La Montagne magique, één van de trekkers binnen de samenwerking tussen de beide Gemeenschappen.

Lees meer

Les Communautés française et flamande lancent l’année dédiée aux arts jeune public

L’ouverture officielle de l’année dédiée au théâtre pour l’Enfance et la Jeunesse se tiendra ce vendredi 15 février au théâtre jeune public bruxellois BRONKS, sous la houlette du réseau ASSITEJ-Belgium et en présence des Ministres de la Culture, Alda GREOLI et Sven GATZ.

Lees meer 

Minister Gatz steunt residentiewerking jonge kunstenaars in Atelier34zero

Viceminister-president en minister van Cultuur Sven Gatz heeft een subsidie toegekend van 30.000 euro aan Atelier34zero in Jette. Met dit project gaat het atelier een residentiewerking opstarten voor jonge kunstenaars.

Lees meer

798.000 euro voor eerste cultureel-erfgoedprojecten volgens nieuw decreet

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om 11 projecten cultureel erfgoed te ondersteunen voor een totaalbedrag van 798.000 euro. Het gaat om de eerste ronde  projectsubsidies via het nieuwe cultureel-erfgoeddecreet (2017). 

Lees meer

Minister Gatz investeert in infrastructuur kunsthuis Globe Aroma

Viceminister-president en minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om via het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) 80.000 euro infrastructuursubsidie toe te kennen aan het open kunsthuis Globe Aroma in hartje Brussel. Met de subsidie zullen onder meer het dak en de nutsvoorzieningen van het oude magazijngebouw vernieuwd worden.
Lees meer

Frans Masereel Centrum opent nieuw paviljoen

Het Frans Masereel Centrum, de grootste aanbieder van kunstenaarsresidenties in België, opende gisteren een nieuw paviljoen van 420 m². Dat is niet alleen een architecturaal en artistiek imposant complement voor de bestaande koepel, maar sluit ook naadloos aan op de werking en visie van het Centrum voor printkunst en grafisch design.
Lees meer

Vlaams minister Sven Gatz pakt uit met zeven nieuwe gebouwen op De Hoge Rielen

Midden in de Antwerpse Kempense bossen, in een groene oase en in alle rust en stilte, vind je De Hoge Rielen. Op het natuurdomein vind je verblijfsgebouwen, kampeerfaciliteiten, hostel, theater, sporthal, sportvelden en een klimbos. De Vlaamse Overheid investeert in de permanente ontwikkeling van het domein. Dit weekend worden twee nieuwe gebouwen op De Hoge Rielen in gebruik genomen.
Lees meer

Gatz realiseert recordinvestering in tenten voor jeugdbewegingen

Zoals elk jaar van de lopende regeerperiode heeft minister van Jeugd Sven Gatz in de wintermaanden opnieuw een bestelling geplaatst voor tenten voor de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK). Hij maakte 465.000 euro vrij om 163 seniortenten bij te kopen. Daarmee blijft hij investeren om het aantal beschikbare tenten te verhogen.
Lees meer

Meer middelen uit tax shelter voor cultuur

 In 2017 ontving de Vlaamse overheid 204 aanvragen uit de cultuursector voor de gloednieuwe tax shelter podiumkunsten. In 2018 waren er in totaal 325. Ook de geschatte bruto investering nam toe: van 38,79 miljoen euro in 2017 tot 42,92 miljoen in 2018. Minister van Cultuur Sven Gatz maakte deze cijfers vandaag bekend in het Vlaams Parlement.
Lees meer

Minister Sven Gatz reikt Ultimas 2018 uit

Tijdens een feestelijke zaalshow op dinsdag 5 februari in de AB reikt Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz de Ultimas 2018 – de Vlaamse Cultuurprijzen - uit. Dit feest is een terugblik op de meest opmerkelijke prestaties in de culturele sector van het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. Naast de Ultimas wordt ook de BILL-award uitgereikt, aan jong artistiek talent.
Lees meer

Youth Orchestra Flanders debuteert binnenkort in Flagey en Concertgebouw Brugge

YOUTH ORCHESTRA FLANDERS start op 10 februari met repeteren in Vormingscentrum Destelheide ter voorbereiding van de allereerste concerten in Flagey en Concertgebouw Brugge.
Lees meer

Bus naar bivak wordt goedkoper

Het wordt voor jeugdbewegingen goedkoper om met de bus op bivak te gaan. Na een succesvol proefproject van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz wordt het goedkopere aanbod voor jeugdbewegingen nu verankerd in het vaste aanbod van De Lijn.
Lees meer

Kasteel Ter Rijst herwint zijn oude glorie

De verbouwingen aan het neoclassicistische kasteel in het Park Ter Rijst in Pepingen (Pajottenland) zijn in volle uitvoering. Het kasteel met parkdomein is één van de eigendommen van de Vlaamse Gemeenschap in de Groene Gordel rond Brussel. Met de renovatie en herbestemming komt er een volgende parel aan het snoer van Vlaamse kasteelparken, bossen, rozentuinen en cultuurhuizen. 
Lees meer

Minister Gatz koopt nieuwe kunstwerken aan voor Collectie Vlaamse Gemeenschap

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz besliste zopas om 23 werken van 16 beeldende kunstenaars aan te kopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap.
Lees meer

Gedichtendag 2019

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) kiest voor “De deugdzame stad” van zijn favoriete roman- en theaterschrijver en dichter Fikry El Azzouzi (°1978)
Lees meer