Varkenspest provincie Luxemburg: Vlaanderen voorbereid op maatregelen voor zomerkampen jeugdbewegingen

Vandaag hebben Waals minister René Collin en gouverneur van de provincie Luxemburg Olivier Schmitz op een persconferentie een aantal maatregelen bekendgemaakt voor de organisatie van jeugdkampen in het zuiden van de provincie Luxemburg, die wordt getroffen door de Afrikaanse Varkenspest. Door deze maatregelen zullen een aantal zomerkampen niet kunnen doorgaan in het getroffen gebied, dat ook populair is bij Vlaamse jeugdbewegingen. Minister Gatz stelt samen met De Ambrassade alles in het werk om zo veel mogelijk getroffen groepen te ondersteunen bij de voorbereiding van hun kamp.
Lees meer

Minister Gatz lanceert tweede ronde beurzen vakmanschap

Na het grote succes van vorig jaar maakt minister van Cultuur Sven Gatz opnieuw geld vrij voor beurzen in de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand. Gatz speelt daarmee verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen.
Lees meer

Minister Gatz kent 1.785.269,64 euro toe aan culturele projecten met bovenlokale uitstraling

Op 1 oktober 2018 werd de derde ronde van het Transitiereglement afgerond. 194 organisaties vroegen subsidies aan voor een cultureel project met een bovenlokale uitstraling.  
Lees meer

Gatz beslist over eerste ronde projectsubsidies Kunstendecreet 2019

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft principieel beslist over de aanvragen voor de eerste ronde van de projectsubsidies en beurzen in het kader van het Kunstendecreet voor 2019.
Lees meer

Schetsboeken van Pieter II Verbruggen en Utopiakaart van Ortelius toegevoegd op de Topstukkenlijst

In 2018 kochten de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting een aantal uitzonderlijke werken aan: Vlaanderen kocht drie schetsboeken van Pieter II Verbruggen en de Koning Boudewijnstichting bracht de Utopiakaart van Ortelius terug naar België. 
Lees meer

Vlaams viceminister-president Sven Gatz (Open Vld) na zware vernielingen in Molenbeek: “Ik kan er ook niet aan doen dat mensen PS blijven stemmen”

Kwaad, maar niet moedeloos. Zo voelt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) zich na de zoveelste uitbarsting van straatterreur in Molenbeek. “Dat de inwoners nu zelf luidop durven te zeggen dat ze het kotsbeu zijn, geeft me hoop.” Nu de Brusselse politiek nog? “Ik wil burgemeester Moureaux (PS) alle krediet geven, maar ook zij zal moeten beseffen dat deze toestanden onhoudbaar zijn.”
Lees meer via Het Laatste Nieuws

Veel kritiek op groene metrotwijfel

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) is niet te spreken over de kritiek die Groen nu uit op de geplande metrolijn 3. "Als de metro er niet komt, zal iedereen zeggen dat Brussel niets voor elkaar krijgt", aldus Gatz. Ook Brussels parlementslid voor SP.A Hannelore Goeman pareert de kritiek van Groen, net als CD&V en N-VA.
Lees meer via Bruzz

Gatz maakt werk van ombudsfunctie voor cultuur en media

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft de opdracht voor de ombudsfunctie voor de cultuur- en audiovisuele sector toegewezen aan de Genderkamer. De Genderkamer is het orgaan binnen de Vlaamse Ombudsdienst dat bevoegd is voor gendergerelateerde klachten. Door de ombudsfunctie onder te brengen bij de Genderkamer is een nauwe samenwerking met de cultuur- en mediasector mogelijk.
Lees meer

Trajectbegeleiding Cultuurplan Limburg in de steigers

In het kader van het Cultuurplan Limburg heeft Cultuurminister Sven Gatz professionele trajectbegeleiders aangesteld. Zij starten vanaf 2019 met de begeleiding van culturele organisaties, om hen onder meer te helpen bij het opstellen van kwaliteitsvolle subsidiedossiers.
Lees meer

Minister Gatz maakt ruim 400.000 euro vrij voor 25 innovatieve partnerprojecten

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft voor een totaalbedrag van 404.862,50 euro subsidies toegekend aan 25 innovatieve partnerprojecten. Dat zijn samenwerkingen tussen minimaal één culturele en één niet-culturele partner uit uiteenlopende sectoren als onderwijs, wetenschap, sport of technologie. Per project kan een subsidie van maximaal 20.000 euro worden gegeven. De niet-culturele partners nemen ook zelf minstens 25% van de totale kosten van het project op zich.
Lees meer

Minister Gatz maakt van geven een kunst

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en fundraising expert Jan Rachels van Emolife hebben vandaag de campagne ‘Maak van geven een kunst’ voorgesteld. Deze promocampagne maakt deel uit van Het Atelier, het initiatief dat, sinds begin dit jaar, 80 Vlaamse cultuurorganisaties ondersteunt bij de professionalisering van hun fondsenwerving en een initiatief is van minister Gatz binnen zijn beleid rond aanvullende financiering. 
Lees meer

Gatz maakt ruim 800.000 euro vrij voor experimentele jeugdprojecten

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz heeft beslist om 20 experimentele jeugdprojecten te subsidiëren voor een bedrag van ruim 800.000 euro. Die experimentele projecten spelen in op nieuwe ontwikkelingen en behoeften bij de jeugd en de jeugdsector. De projecten zijn vernieuwend qua methodiek of inhoud of spreken nieuwe doelgroepen aan.
Lees meer

Brussel spreekt vooral Frans, Engels en Nederlands

De meest gebruikte talen in Brussel blijven Frans, Engels en Nederlands. Dat blijkt uit de nieuwe taalbarometer, die minister van Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz en Rudi Janssens van Brio (Vrije Universiteit Brussel) vandaag hebben voorgesteld.
Lees meer

App Artist@Work in ontwikkeling

Ons land kent ongeveer 38.000 kunstenaars. Voor hen laat minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) een digitale toepassing ontwikkelen. Kunstenaars kunnen er relevante informatie vinden over hun statuut en digitaal hun erkenning als kunstenaars aanvragen. Daarnaast kunnen kunstenaars die beperkte prestaties leveren deze opdrachten digitaal bijhouden.
Lees meer

Minister Gatz richt Vlaams Journalistiek Fonds op

Op voorstel van Mediaminister Sven Gatz heeft de Vlaamse Regering ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van een Vlaams Journalistiek Fonds. Zo voert Gatz zijn plan van half juni uit om de coördinatie en verdeling van projectsubsidies voor innovatieve journalistiek te verbeteren. Het VJF moet uitgroeien tot een kennisdeling- en overlegplatform voor alles wat met nieuwsmedia en innovatie te maken heeft. Bij het VJF kan ook iedereen terecht met vragen over journalistiek.
Lees meer

Minister Gatz trekt 1 miljoen uit om oude beroepen opnieuw hip te maken

Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’. Meesters en makers zijn in onze contreien al eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Het is belangrijk om dit vakmanschap door te geven aan volgende generaties. Daarvoor zette minister van Cultuur Sven Gatz een beurzensysteem op waarvoor nu de eerste 27 beurzen zijn toegekend. 
Lees meer

#Artforlife: Sven Gatz en The Crystal Ship in actie voor De Warmste Week

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de culturele organisatie ‘The Crystal Ship’ slaan de handen in elkaar ten voordele van ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel. Samen met vijf kunstenaars verkopen ze een beperkte oplage van kunstwerken die speciaal voor deze actie gemaakt werden. De opbrengst wordt geschonken aan C.K.G. Kapoentje en Psycart vzw.
Lees meer Naar de webshop

Jommeke begint zestig jaar na "De jacht op een voetbal" aan de jacht op China

De veroveringstocht van China door Jommeke is vorig jaar gestart met de Chinese vertaling van de strips. In een lagere school in Peking gaf productiehuis Geronimo Film donderdag voor het eerst uitleg bij de plannen voor een eerste Jommekefilm. 
Lees meer

Vlaamse en Chinese cultuurministers beloven in Peking om meer cultureel samen te werken

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz en de Chinese minister voor Cultuur, Luo Shugang, hebben in Peking een nieuw werkprogramma voor Cultuur ondertekend. Het is een soort van intentieverklaring om de komende drie jaar verder - want er is al een cultureel samenwerkingsakkoord sinds 1980 - cultureel samen te werken. Met de ontmoeting tussen de beide ministers van Cultuur geeft Sven Gatz de aftrap van een driedaagse culturele handelsmissie in Peking.
Lees meer

Culturele handelsmissie van Sven Gatz opent deuren voor Vlaamse theatermakers in Tokio

In het kielzog van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz reizen drie vertegenwoordigers mee uit de Podiumkunsten. Het ene gezelschap heeft al in Japan gestaan en wil daar een vervolg aan breien, het andere gezelschap wil toegang vinden tot de Japanse markt. Blijkbaar lukt dat makkelijker door samen met een minister naar Tokio te reizen.
Lees meer

Doof Vlaanderen in Tokio om eigen expertise te delen en zelf te leren van de Japanners

Op de tweede dag van de culturele handelsmissie van Sven Gatz in Japan was er aandacht voor de vraag hoe doven en slechthorenden kunnen genieten van kunst. Op sommige vlakken staan de Japanners verder, op andere vlakken nemen de Belgen het voortouw. Dat bleek uit de ontmoetingen die er plaatsvonden tussen de twee gemeenschappen.
Lees meer

Annelies Verbeke stelt in Tokio Japanse vertaling van Slaap! voor

Schrijfster Annelies Verbeke heeft op het Europees Literatuurfestival in Tokio de Japanse vertaling van Slaap! voorgesteld. Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz, die vandaag aan een culturele handelsmissie is begonnen in Japan en China, woonde de voorstelling bij. Hij sprak de wens uit om in de toekomst meer Japanse vertalingen van Vlaamse literatuur uit te geven. 
Lees meer