Vijf architectenteams wedijveren voor make over Kaaitheater

Het Kaaitheater heeft samen met de Vlaamse en Brusselse Bouwmeester en de diensten van de Vlaamse Overheid  5 studiebureaus aangeduid die in een wedstrijdformule meedingen naar het finale ontwerp voor een hedendaagse en performante theaterinfrastructuur voor het bestaande Kaaitheater aan de Kanaalzone naast KANAL Centre Pompidou. 
Lees meer

Frankrijk en Vlaanderen vernieuwen samenwerking filmsector

De Vlaamse Gemeenschap heeft een nieuw samenwerkingsakkoord afgesloten met Frankrijk voor coproducties in de filmsector. Dit akkoord maakt het makkelijker voor Vlaams-Franse coproducties om erkend te worden als officiële coproductie om zo toegang te krijgen tot internationale steun, nationale steunmaatregelen en hogere productiebudgetten.
Lees meer

Minister Gatz maakt nog 1,15 miljoen euro vrij voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur heeft in een tweede ronde 35 beurzen voor een totaalbedrag van 1,15 miljoen euro toegekend voor de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’, waarin ambachtelijk vakmanschap wordt aangeleerd. De minister geeft daarmee een vervolg aan een subsidielijn die hij in 2018 lanceerde. De beurzen passen binnen het beleid rond immaterieel erfgoed: ook niet-tastbaar erfgoed dat in hoofden en handen van mensen zit is immers erg waardevol, maar ook kwetsbaar.
Lees meer

Vijf teams wedijveren voor nieuwbouw M HKA

Vandaag maakte minister Sven Gatz de vijf ontwerpteams bekend die een voorstel mogen uitwerken voor het nieuw Vlaams museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen. De studieopdracht voor een nieuwbouw op de site van het huidige Hof van Beroep aan de Waalsekaai werd op 18 januari 2019 gepubliceerd via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.
Lees meer

Brusselse Metrolijn 3: niet begraven maar graven

Zoals in het leven is het ook in de politiek goed om, eenmaal je een richting heb gekozen, je lijn aan te houden. In Brussel mag dat letterlijk worden genomen: het verbaast me daarom dat enkele academici in een opiniestuk bepleiten om metrolijn 3, waarvoor al tien jaar lang plannen worden gesmeed, opnieuw te begraven. En het ergert me mateloos dat sommige politici daarmee instemmen.
Lees meer

Bezoek vandaag een van de 110 babyvriendelijke bibs!

Op zaterdag 18 mei organiseert Iedereen Leest voor het eerst een Boekstart-dag in Vlaanderen en Brussel. Iedereen Leest wil zoveel mogelijk Boekstart-bibliotheken stimuleren om die dag hun deuren wagenwijd open te zetten voor de allerjongste bib-bezoekers tussen 0 en 2,5 jaar. Want met voorlezen en boekjes ontdekken kan je niet vroeg genoeg beginnen. Steeds meer bibliotheken dragen die boodschap mee uit en maken van de bib een baby-en peutervriendelijke plek.

Lees meer

Alle ketjes drietalig op 18

Viceminister-president en Vlaams minister voor Brusselse aangelegenheden Sven Gatz pakt deze week uit met een opvallende actie die meertaligheid van Brusselse ketjes promoot. De minister wil ook een doorgedreven samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen en pleit voor een Brusselse minister voor meertaligheid.
Lees meer

Vlaanderen investeert 1,728 miljoen euro in beweegvriendelijke en gedeelde speelplaatsen

De Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs), Sven Gatz (jeugd) en Philippe Muyters (sport)  bundelen de krachten om werk te maken van actieve en gedeelde speelplaatsen. Samen maken ze 1,728 miljoen euro vrij om 114 schoolspeelplaatsen avontuurlijker en beweegvriendelijker te maken. Het is ook hun bedoeling om de speelplaatsen voor sport en spel aan te bieden aan het jeugdwerk en de bredere lokale gemeenschap.
Lees meer

Viceminister-president en Minister van Cultuur Sven Gatz beslist over extra ronde projectsubsidies Kunstendecreet 2019

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft principieel beslist over de aanvragen voor de eerste ronde bis van projectsubsidies en beurzen in het kader van het Kunstendecreet voor 2019.

Lees meer

ART United: Pukkelpop bundelt opnieuw de krachten met musea en kunstensector

Na een uiterst succesvolle samenwerking vorig jaar lanceren Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en zes ondersteunende partners een nieuw kunstenproject: ART United. Het project kwam mede tot stand dankzij de steun van CERA en Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz. Het startschot voor ART United wordt gegeven op woensdag 22 mei met een concert op een bijzondere locatie.

Lees meer

Lancering artist@work

Ons land kent ongeveer 38.000 kunstenaars. Voor hen heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) www.artistatwork.be laten ontwikkelen. Voor kunstenaars betekent het minder administratie en meer ruimte voor creativiteit.
Lees meer

Will Tura slaat op de Vlaamse feestdag in Brussel de handen in elkaar met Brussels Philharmonic voor een uniek en éénmalig optreden in AB

Op 11 juli viert Brussel de Vlaamse feestdag met ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’. Voor de komende editie wist organisator Muntpunt Will Tura te strikken. De keizer van het Vlaamse lied zal die avond optreden in de AB. Het gaat bovendien om een extra bijzonder optreden. Tura wordt niet enkel bijgestaan door zijn eigen band; hij zal het podium delen met het befaamde Brussels Philharmonic. Dit maakte Will Tura vanochtend bekend bij De Madammen op Radio 2.
Lees meer

Minister Gatz lanceert ‘Kunst Aan Zet’, de renteloze kunstlening

Onder de naam ‘Kunst Aan Zet’ lanceert de Vlaamse overheid een renteloze lening om hedendaagse kunst aan te kopen van Vlaamse en Brusselse kunstenaars. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bekend gemaakt in de Brusselse Greta Meert Galerie. Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en moet de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken.
Lees meer

Minister van Cultuur Sven Gatz lauwert Jos van Immerseel

Vandaag heeft vice-ministerpresident en minister van Cultuur Sven Gatz in het Muziekinstrumentenmuseum een ereteken overhandigd aan klavierspeler, dirigent, onderzoeker, verzamelaar en professor Jos van Immerseel.
Lees meer

Per fiets door het nieuwe Berlijn

Gisteren heb ik in Brussel met wat vrienden een fietstocht gemaakt van ruim veertig kilometer. Ik toonde hen wat een sterke cultuurstad Brussel is. We reden langs vele cultuurtempels, theaters en musea, en nog langs vele andere niet. Want dan zou onze tocht dubbel zo lang uitvallen.
Lees meer

Brusselse jongeren willen eengemaakt jeugdbeleid, Gatz zegt: go!

Op de studiedag “Jong in Brussel, wat weten we over de Brusselse jeugd”, brak minister Sven Gatz, in de Vlaamse Regering bevoegd voor Jeugd en Brussel, een lans voor de oprichting van een Interministeriële Conferentie Jeugd in de volgende regeerperiode. Daarmee wil Gatz de versnippering aanpakken van de bevoegdheden en instellingen die zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met het jeugdbeleid inlaten. Dat was immers een van de belangrijkste conclusies van de studiedag van het Brussels Informatie-, Documentatie en Onderzoekscentrum (BRIO). In opdracht van minister Gatz gaven wetenschappers van VUB en ULB er een overzicht van wat er vanuit wetenschappelijk onderzoek over Brusselse jongeren geweten is.
Lees meer

Vlaanderen en Québec bundelen krachten voor podiumprojecten voor jong publiek

De gezamenlijke projectoproep door Vlaanderen en Québec voor de podiumkunsten voor een jong publiek, heeft 5 veelbelovende samenwerkingsprojecten opgeleverd die in 2019 en 2020 zullen plaatsvinden. Vlaanderen en Québec hebben hiervoor meer dan 100.000 euro veil. In totaal staan er meer dan honderd voorstellingen, workshops en events op het programma.
Lees meer

Twaalfde Buitenspeeldag op woensdag 24 april

Op woensdagnamiddag 24 april zullen wellicht heel wat Vlaamse en Brusselse huiskamers leeg zijn. De minister van Jeugd hoopt samen met maar liefst zeven Vlaamse kinderzenders dat opnieuw meer dan honderdduizend kinderen gevolg zullen geven aan hun gezamenlijke oproep om die namiddag buiten te gaan ravotten. Op televisie zal er immers niets te zien zijn voor het jonge geweld. Zowel Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, VTM Kids, VTM Kids Jr. als Studio 100 TV zetten die dag hun schermen op zwart tussen 13u en 17u.
Lees meer

SOS Zomerkamp zoekt kampplek voor 100 jeugdgroepen

Deze zomer organiseert het Vlaams jeugdwerk zo’n 6.600 zomerkampen, goed voor een half miljoen kinderen en jongeren op kamp. De Afrikaanse varkenspest - die in het najaar van 2018 werd aangetroffen in de populaire kampenprovincie Luxemburg - strooit echter roet in het eten. Het virus is niet schadelijk voor de mens maar vormt wel een bedreiging voor de landbouwsector. Daarom worden er maatregelen genomen in de getroffen gebieden en zijn er langs Vlaamse kant 100 groepen op zoek naar een nieuwe locatie voor hun zomerkamp.
Lees meer

Koop tijd voor een Boek: actiemomenten 2019 startschot Festival van de Boekhandel

Ook in 2019 kent ‘Koop tijd voor een Boek’, de kwalitatieve campagne met steun van minister van Cultuur Sven Gatz om de boekenverkoop in Vlaanderen te stimuleren, een vervolg.
Lees meer

Vlaamse investeringen in Brussel stegen met 165 miljoen van 2012 tot 2017

Vlaams viceminister-president en minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz heeft de Vlaamse regering van vrijdag 29 maart het rapport 2018 van de Gemengde Ambtelijke Commissie Brussel (GACB) meegedeeld. Het rapport leert dat de investeringen van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel toenamen van 768 miljoen euro in 2012 tot 933 miljoen in 2017, een stijging van ca 165 miljoen.
Lees meer

Steeds meer samenwerkingen stimuleren diversiteit in het jeugdwerk

Op 29 en 30 maart 2019 maken het jeugdwerk, de minister van Jeugd en het Departement Cultuur, Jeugd en Media na één jaar de balans op van het Masterplan Diversiteit.  Op basis van dit plan werkten alle partners in het jeugdwerk op verschillende manieren aan diversiteit. Met als ultieme doel: gelijke kansen creëren voor iedereen en via sociale integratie ontmoeting en samenwerking stimuleren voor jongeren en hun organisaties.
Lees meer

Gatz lanceert cultuurkrediet.be

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) lanceert www.cultuurkrediet.be. Die nieuwe website legt uit wat een Cultuurkrediet is, voor wie zo'n krediet bestemd is en hoe het krediet kan aangevraagd worden.
Lees meer

Loket voor vernieuwde gratis vrijwilligersverzekering voorgesteld

Op 1 april 2019 gaat de vernieuwde gratis verzekering voor vrijwilligers van start. De bijgestuurde versie bevat geactualiseerde erkenningsvoorwaarden, een vernieuwd reglement en een modelpolis. Minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz (Open Vld) heeft het loket www.gratisvrijwilligersverzekering.be hiervoor vandaag samen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk gelanceerd.
Lees meer