Minister Gatz zet verder in op Mediawijsheid

Minister van Media Sven Gatz maakt 640.000 euro vrij voor de ondersteuning van het Kenniscentrum Mediawijsheid, hét referentiepunt voor mediawijsheid in Vlaanderen. Het biedt onder meer praktijkondersteuning en vorming aan voor iedereen die het internet gebruikt en richt zich ook naar specifieke doelgroepen als ouderen, leerkrachten en ouders.
Lees meer

Gatz investeert één miljoen euro in meer diversiteit in jeugdwerk

Vandaag lanceert minister Sven Gatz een projectoproep in het kader van het Masterplan Diversiteit in/en het jeugdwerk. Hij heeft daarvoor een budget voorzien van één miljoen euro. Het Masterplan wil van ons jeugdwerk een plek maken waar álle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaaleconomische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen.
Lees meer

Gatz maakt oude beroepen opnieuw hip

Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’, van meesters en makers, sinds eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Het is belangrijk om waardevol vakmanschap door te geven aan volgende generaties. Met een kersvers beurzensysteem rond meesterschap speelt Cultuurminister Sven Gatz in op de vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel cultureel erfgoed en maakt hij traditionele stielen opnieuw hip.
Lees meer

Eerste Belgische museumpas schiet uit de startblokken met 6.000 exclusieve passen

 Met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België. Vanaf september is het eindelijk mogelijk. Om dat in de verf te zetten, start museumPASSmusées met de voorverkoop van 6.000 exclusieve museumpassen, ontworpen door zes Belgische kunstenaars. Goed voor één jaar lang gratis museumbezoek. De musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië presenteren zich met dit project samen op één kaart met de steun van de ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli. 
Lees meer

Gatz in Cannes om Vlaamse film te promoten

Minister van Cultuur Sven Gatz reist van zaterdag 12 tot maandag 14 mei naar het filmfestival van Cannes om er de Vlaamse film te promoten. Hij gaat er o.m. de première van Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont dat in de officiële selectie in wereldpremière gaat, bijwonen en brengt een bezoek aan le Marché du Film. Dat is de grootste internationale markt voor filmprofessionals, waar ook Vlaanderen haar plek heeft. 
Lees meer

Gatz beslist over projectsubsidies Kunstendecreet tweede ronde 2018

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft principieel beslist over de aanvragen voor de tweede ronde van de projectsubsidies in het kader van het Kunstendecreet voor 2018. In totaal is er dit jaar 9.631.000 euro beschikbaar voor drie projectrondes. Net zoals in 2017, is dat 1,4 miljoen euro meer dan voorheen. Voor de eerste ronde besliste minister Gatz 3.725.546 euro toe te kennen. Voor deze nieuwe ronde is dat 3.494.325 euro.
Lees meer

Gereglementeerde boekenprijs ook in Brussel sluitend

De Vlaamse Regering heeft haar goedkeuring gehecht aan een samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid, de Franse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschap over de invoering van een gereglementeerde boekenprijs in Brussel. Volgens Cultuurminister Sven Gatz wordt zo dankzij de goede samenwerking tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap en de federale overheid het boek als cultuurproduct ook in Brussel ondersteund en beschermd in een eerlijkere concurrentiële omgeving.
Lees meer

Campagne zet het boek in de vitrine

De boekensector is al lange tijd vragende partij voor een grootschalige campagne die de verkoop van het klassieke boek een duw in de rug moet geven. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bereikte een akkoord met Boek.be, de koepelorganisatie van uitgevers en boekenverkopers, om de komende jaren 300.000 euro in die imagocampagne te pompen.
Lees meer

Gatz maakt op Difference Day extra steun voor journalistiek bekend

Tijdens de begrotingscontrole heeft Minister van Media Sven Gatz extra middelen bekomen om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. Op Difference Day, World Press Freedom Day laat hij weten 300.000 euro extra middelen vrij te maken om onze journalistiek beter te ondersteunen, zoals ook de Europese Commissie aanbeveelt.
Lees meer

Minister Gatz unboxt WAT WAT: 1 platform voor vragen van jongeren

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz heeft groot nieuws. Samen met De Ambrassade kondigde hij vanochtend via Facebook Live de komst van WAT WAT aan. In een video unboxte hij het logo van WAT WAT. Say WAT? Wel: WAT WAT is een nieuw merk dat jongeren versterkt met antwoorden op hun vragen en hen gidst naar gepaste advies- of hulpkanalen. 
Lees meer

UiTPAS nu ook op je smartphone

De Vlaamse overheid zet volop in op digitalisering en automatisering van de UiTPAS, een voordelenprogramma om vrijetijdsparticipatie te stimuleren. Zo kan je nu deelnemen aan het vrijetijdsaanbod via UiTPAS met een gloednieuwe app. Ook wordt het recht op participatie aan kansentarief jaarlijks automatisch verlengd voor pashouders in armoede. Twee primeurs, waar minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Sport Philippe Muyters hun schouders onder zetten.
Lees meer

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst met regionale tv-omroepen

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Mediaminister Sven Gatz de samenwerkingsovereenkomst 2018-2022 goedgekeurd met de Vlaamse regionale televisie-omroepen en NORTV. Volgens deze overeenkomst moeten de regio-tv’s onder meer normen halen in verband met bereik en waardering van hun informatieprogramma’s. Door beter samen te werken kunnen ze hun economische leefbaarheid veilig stellen.
Lees meer

Gatz positief over nieuwe richtlijn Audiovisuele Mediadiensten

Vlaams minister van Media Sven Gatz reageert positief op de landing van de AVMD-richtlijn (Audiovisuele Mediadiensten). ‘De richtlijn geeft ons Vlaams medialandschap meer hefbomen en een betere bescherming’, zegt Gatz.
Lees meer

Burgers maken mee Enterfestival 

Vandaag start in Brussel het Enterfestival. Dat is een festival waarin burgers, kunstenaars en verenigingen samen aan de knoppen zitten, in vier wijken doorheen de stad. Vlaams minister Sven Gatz en Brussels minister Pascal Smet ondersteunen Enter.
Lees meer

Limburg krijgt euregionaal hiphopfestival Hip Hub Hooray

Op 29 september vindt in de oudste stad van België een hiphop-festival plaats. Het wordt de apotheose van Hip Hub Hooray, een euregionale culturele samenwerking van en voor jongeren in de Euregio Maas-Rijn. Het project waaraan Vlaanderen, in het kader van het Cultuurplan Limburg, de Franse Gemeenschap, de Nederlandse provincie Limburg, Sabam For Culture en de stad Tongeren meewerken, werd vandaag op een persconferentie in de voormalige Tongerse Ambiorixkazerne voorgesteld.
Lees meer

Burgerkabinet wil meer aandacht voor kwetsbare minderheden in de media

Vlaams minister van Media Sven Gatz is blij met de uitkomst van het Burgerkabinet Media. Dat boog zich op 21 april over de vraag: hoe word jij graag geïnformeerd? Wat vind je daar belangrijk bij?
Lees meer

Privégeld op het podium

Door de taxshelter hebben de podiumkunsten vorig jaar 38 miljoen euro extra middelen bij elkaar gesprokkeld. Dat staat in de eerste evaluatie van de Vlaamse administratie. "Ik had vooraf geen benchmark gezet, maar ik ben tevreden met dat bedrag", zegt minister van Cultuur Sven Gatz.
Lees meer

Gatz bezoekt Design Week in Milaan

Vandaag en morgen bezoekt minister van Cultuur Sven Gatz Milaan Design Week. Doel van het bezoek is polshoogte te nemen van de Belgische vormgevingswereld, en een indruk te krijgen van het talent dat ons vertegenwoordigt in het buitenland. Op het programma staat onder meer de officiële lancering van de nieuwe werking van het kunstencentrum Z33 (Hasselt), verschillende bezoeken aan exposities van Belgische designbedrijven, en persoonlijke ontmoetingen met Vlaamse en Brusselse vormgevers.
Lees meer

Eén meertalig communicatiebeleid voor culturele activiteiten in de hoofdstad

Tijdens de Interministeriële Conferentie voor Cultuur, die gisteren voor de gelegenheid plaats vond bij Ultima Vez in Molenbeek, beslisten ministers Gatz, Greoli, Smet, minister-president Vervoort en Staatssecretaris Lanaan de samenwerking rond cultuurcommunicatie in Brussel te versterken. Daarom komt er een meer uitgebreid communicatieplatform via agenda.brussels waar de cultuurliefhebber een overzicht zal krijgen van alle culturele evenementen in de hoofdstad. Visit Brussels zal het initiatief trekken en samenwerken met bestaande kanalen zoals onder meer Bruzz, Uit in Brussel en culture.be.
Lees meer

Ministers van Cultuur en Wetenschapsbeleid samen in IMC

Onder het voorzitterschap van minister Sven Gatz, kwamen de ministers met cultuur en wetenschapsbeleid in hun bevoegdheid of hun vertegenwoordiger, gisteren voor de vierde maal samen in de Interministeriële Conferentie voor Cultuur. De IMC is binnen het federale België het overlegorgaan om het cultuurbeleid van de verschillende bestuursniveaus af te stemmen. De ministers bespraken de stand van zaken in 12 dossiers, waaronder de evaluatie van de tax shelter podiumkunsten, de voorbereiding van de Museumpas, de verdere uitwerking van de nieuwe filmkeuring en het Cultureel Erfgoedjaar. De ministers willen de inspanningen tegen kunstroof opdrijven en de samenwerking rond cultuurcommunicatie in Brussel versterken.
Lees meer

Vlaanderen investeert bijkomend één miljoen euro in Concertgebouw Brugge

 Het Concertgebouw Brugge werd in 2015 erkend als Vlaamse kunstinstelling. De Vlaamse Gemeenschap investeerde tijdens de lopende regeerperiode al fors in de infrastructuur en de werking van de enige kunstinstelling uit West-Vlaanderen. Na de recente begrotingscontrole van 2018 komt daar nog één miljoen euro eenmalige middelen bij voor het infrastructuurbeheer.
Lees meer