Wie ben ik? 

Over mij

Ik werd geboren in Sint-Agatha-Berchem op 6 mei 1967. Als 'ketje' groeide ik op in onze hoofdstad in een rijkdom van culturen en diversiteit. Mijn politieke loopbaan begon bij de Volksunie, maar ik stapte later over naar Open Vld. Gedurende tien jaar was ik Brussels parlementslid. Ook was ik gedurende twaalf jaar in het Vlaams Parlement actief, waar ik fractieleider was van 2007 tot 2011. Mijn specialiteiten zijn: Stedenbeleid, Inburgering en Migratie, Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Brussel. In 2011 nam ik even afscheid van de politiek en werd ik directeur van de Federatie van de Belgische Brouwers. In 2014 keerde ik terug naar de Vlaamse politiek, als minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel. Op 18 juli 2019 legde ik de eed af als Brussels minister voor Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid. 

Meer weten?

Bastaard, het verhaal van een Brusselaar

Wie meer wil weten over wie ik ben en hoe ik in Brussel ben opgegroeid vindt in 'Bastaard, het verhaal van een Brusselaar' mijn persoonlijk verhaal. Beschikbaar via:
WPG

Bekentenissen van een cultuurbarbaar
Na een jaar ministerschap publiceerde ik mijn 'Bekentenissen van een cultuurbarbaar', een relaas van mijn eerste jaar als minister van Cultuur en een blik op de toekomst. Ook beschikbaar als brailleboek en luisterboek via: 

Van Halewyck
 

Over de media heb ik niets te zeggen

De media laten niemand onberoerd. Als minister ben ik er verantwoordelijk voor en ik schreef er een boek over: 'Over de media heb ik niets te zeggen'. Maar toch een beetje. Samen met elf experts en een grijze man.​
Van Halewyck
 

Snap what minister?

Minister van Jeugd Sven Gatz trok met zes jongeren door de bergen van Corsica. Overdag zwierven ze met de rugzak langs het legendarische Grote Routepad GR20. 's Avonds hielden ze geanimeerde gesprekken over jong zijn en de toekomst van de samenleving.
Lannoo

Molenbeek/Maalbeek

22 maart 2016, Brussel. De dag die een hoofdstad en een land op hun kop zette. Bomaanslagen vernielden de luchthaven en een metrostation. In één klap was Brussel één grote wond. Hoe beleefden Brusselaars die fatale dag? Sven Gatz wekt zeven personages tot leven die op uiteenlopende manieren de emoties van het moment ervaren. Hamida, Clive, Nina, Claude, Ghazi, Erik en Françoise: Sven Gatz laat Brussel zien door hun ogen. Omdat je de stad moeilijk kunt begrijpen, maar moet voelen, ruiken, horen wat Brusselaars zelf ervaren, hun moed en hun twijfel op die bijzondere dag, hun angst van het moment en hun hoop voor de toekomst. In een zwerftocht van Molenbeek tot Maalbeek legt Sven Gatz de ziel van Brussel bloot.
Polis

 

Opleiding

Hoger/Universitair onderwijs:
KU Leuven '90
Rechten 

Université libre de Bruxelles '91
Administratief Recht 

Middelbare school: 
Sint-Pieterscollege Jette
 

Interesses

  • Cultuur
  • Media
  • Jeugd
  • Brussel
  • Geschiedenis
  • Voetbal
  • Bier